14 Nisan 2013 Pazar

ORKİDE ÇİÇEĞİNİN DAYANILMAZ GÜZELLİĞİ.....BAKIMI VE ÇEŞİTLERİ



  ORKİDE;

http://www.ciccek.com/orkide-bakimi-ve-cesitleri_bd_1







Orkide saksı çiçeğinin anavatanı Uzak doğudur. Yaklaşık 750 tür ve 20 bin çeşidi vardır. Türkiyede ise güneyde yetişmektedir. Hatta ülkemizde has sahlep tozu orkide bitkisinin yumrularından elde edilir. Son zamanlarda batıdan başlayan bir akımla ev şartlarında en kolay yetişen orkideler üretildi.

Orkide saksı çiçeği alırken; mutlaka üzeri bol tomurcuklu ve çiçeklerinin sadece birkaçtanesi açmış olan bir orkide almaya dikkat etmeliyiz.Saksıda orkideyi kesinlikle kireçli musluk suyuyla sulamamalı, yağmur suyu veya oda sıcaklığında temiz suyla sulamalıyız.Torağı nemli olmalı, bitki sulanırken yaprağına ve çiçeğine su gelmemelidir.

Orkide saksı çiçeğinin bulunduğu ortamda nem yüksek olmalıdır. Püskürtücü ile çiçeklerine gelmeyecek şekilde yapraklara ılık su sıkarak bitkiyi nemli tutmalıyız.Bitki sağlıklı göründüğü sürece saksısını değiştirmemeliyiz. Bitkiyi ilkbaharda hava alması için rüzgarda kalmayacak şekilde balkonda tutmalıyız. Orkide bunu sevecek ve daha sağlıklı büyüyecektir.


ORKİDE BAKIMI


Bitki besiniyle yazın iki kışın ise dört defa orkideyi besleyin.

Saksısını gerekmedikçe değiştirmeyin. Değiştirmek zorunda kaldığınızda ise çiçeksiz döneminde değiştirin.

Aşırı kuru ortamda bırakmayın.Havalandırılmayı sevdiği için kışın bile günde bir defa havalandırın.

Orkide ilgiyi çok sevdiği için onunla ilgilenin..


ORKİDE SAKSI ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Yapraklarda oluşan kahverengi lekeler: Bitki hemen gölgeye alınmalı, lekelere dokunulmadan hastalıklı dallar kesilmelidir.

Küflenme: Aşırı nemden kaynaklı olabildiği için püskürtmeyi kesmeliyiz ve bitkiyi dinlendirmeliyiz.

Büyeme Bozukluğu: Dalları düzgün büyümüyorsa ışığı ve suyu yetersiz demektir.

Tomurcu Dökülmesi: Sulama yetersiz ve ortamın kuru olmasından kaynaklıdır.

ORKİDE SAKSI ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ


Saksıda orkide çiçeğini yetiştirmek için teknik bilgiye ihtiyaç vardır. Üretim maliyetlerinin yüksek olması,buda enerki kaynaklarının pahalı olmasından kaynaklanıyor ki bu sorun yaratabiliyor. Fakat artık bu Türkiyede rahat bi şekilde klonlama yöntemi ile üretilmeye başlandı. Öyleki orkide saksı çiçeği artık bir yıl boyunca bile çiçek açabilen bir bitki haline geldi.
 Orkide Bakımı ve Çeşitleri Orkide Bakımı ve Çeşitleri

Orkide saksı çiçeğinin binlerce çeşidi vardır. Bunların içinde 15-20 çeşidi süs bitkileri olarak yetişmektedir. Evlerimizde yetiştirmek için Phalaenopsis, Cymbidum, Paphiopedilum, Cattleya, Dendrobildum ve Odantoglossum çeşitlerinin seçmeliyiz.


 


 

2 yorum: